Så Funkar det!

AG – Augmented reality. En förstärkt verklighet som tex spelet Pokemon GO.

Bandbredd – Förmågan att överföra datamängder per tidsenhet. Mäts i bps, Bits Per Second.

CPU – Central processing unit. Processorn i datorn.

DPI – Dots per inch. Är ett mått på musens precision. Det är lätt att luras av dpi och tro att bara för det är högt så blir musen bättre. Man vill kanske inte snurra 15 varv på 3cm av musmattan utan ett varv på hela musmattan? Då är det bättre att välja en mus med lägre DPI.

FPS – Frames per second. Hur många bilder per sekund din GPU kan producera. Så högre fps desto bättre? Nja, det hänger ihop med uppdateringsfrekvensen (Hertz) på din monitor. Har du en GPU som kan producera 144 fps med en monitor på 60 Hz får du max ut 60 fps.

GPU – Grafics Processing Unit, processorn på grafikkortet.

Hertz (Hz) – Bestämmer uppdateringsfrekvensen på din monitor. Se FPS.

LCD – Liquid crystal display. Är en bildskärm som med hjälp av att man spänningsätter flytande kristaller som belyses med hjälp av lysrör producerar en bild.

LED – Fungerar som en LCD där skillnaden är att istället för att kristallerna belyses med lysrör, belyses med lysdioder.

MS – Millisekunder. Hur snabbt det tar för skärmen att byta färg på en pixel. Ju lägre desto bättre.

Mekaniskt tangentbord – Ett mekaniskt tangentbord använder mekaniska brytare för tangenterna istället för membran som används på vanliga tangentbord. Detta ger än skönare känsla.

n00b – Nybörjare

OLED – Betyder att varje pixel har egen belysning. Detta gör att belysningen kan stängas av helt och således ge färgen svart vilket ger kontrast och svärta.

PPI – Pixels Per Inch

Rage quit – Att avbryta pågående spel i ilska.

Universal serial bus – Vanlig kontakt i datorn

VESA – Video electronics standards association. En standard för väggfästen för monitorer som används av dom flesta tillverkarna.